Koffiecorner in uw bedrijf

13/11/2023

Het concept van een koffiecorner op de werkvloer wordt door sommige aanzien als een overbodige luxe.
Waarom extra besteden aan een mooi interieur en een koffiemachine wanneer je net zo goed koffie kan zetten in de vergaderruimte?

Toch wijzen studies binnen bedrijven uit dat een koffiecorner een belangrijk deel van de werkomgeving uitmaakt. Dit geldt niet alleen voor bezoekers aan het bedrijf maar ook voor de mensen die binnen de onderneming zelf werken. Met deze blogpost geven we inzicht in wat een koffiecorner allemaal kan betekenen binnen uw bedrijf, en hoe u met de juiste inrichting hier ontzettend veel kan uithalen.

Wat is een koffiecorner?

Op eerste zicht lijkt het zichzelf uit te leggen. Maar als concept binnen een bedrijf is het een veel bredere term. Een koffiecorner is een plaats binnen de kantooromgeving waar men het werk voor korte tijd kan loslaten. Het geeft de opportuniteit om met collega’s te praten buiten de context van het werk.

Er komt dus meer bij kijken dan een koffiezetapparaat in een hoek aan de receptie. Tenzij je als bedrijf zelf koffiemachines verkoopt, voldoet dit alleen niet aan de voorraden die we zojuist besproken hebben (Hoe u dit kan inrichten wordt hieronder verder besproken).

Als hier goed gebruik van gemaakt wordt is een koffiecorner een essentieel onderdeel van de werkplaats. Het is een ruimte en/of plaats op de werkvloer die mensen in staat stelt om beter met elkaar te spreken in zowel persoonlijke als professionele context.

https://meyer.be/wp-content/uploads/2023/11/Koffiecorner-blog-image-1.png

Wat zijn de voordelen?

Een koffiecorner binnen het bedrijf heeft meerdere voordelen. Zoals reeds gezegd is een koffiecorner een plaats op kantoor waar men samenkomt om zaken zowel binnen als buiten het werk met elkaar te bespreken. Het bestaan van deze ruimte motiveert niet alleen interne communicatie tussen collega’s maar verbetert ook de samenwerking tussen verschillende departementen.

Buiten het verbeteren van de samenwerking geeft een goede koffiecorner ook een plaats waar men tot rust kan komen op het werk. Dit vermindert de stress van de werkdag en verbetert daardoor ook de individuele prestaties van elke werknemer.

Er zijn dus meerdere voordelen voor de interne werking van het bedrijf, maar ook bij het ontvangen van bezoekers kan deze hulp bieden. Het aanbieden van een koffie is in veel gevallen een goede aanzet tot een gesprek. En een kort gesprek als introductie of inleiding tot een meeting toont ook initiatief.

 

https://meyer.be/wp-content/uploads/2023/11/Koffiecorner-blog-image-3.png

Hoe deze inrichten?

Een koffiecorner dient aan te zetten tot dialoog. Om dit effect te verkrijgen dient deze ruimte een gevoel van comfort te creëren. Dit komt vooral voort uit de manier waarop deze is ingericht.

Het voorzien van een sofa en goede verlichting is alvast een goede start. Maar ook het décor en de manier waarop de ruimte is ingericht is hier van belang. Een goede koffiecorner is niet enkel comfortabel, maar straalt dit ook uit. Meyer staat u hierin bij om te verzekeren dat uw (nieuwe) koffiecorner perfect is ingericht naar uw wensen en past binnen het thema van uw bedrijf.

Naast de inrichting is ook de plaatsing van belang om het gewenste effect te verkrijgen. Een koffiecorner die zich te nauw bij de kantoorruimte bevindt wordt al snel een stoorzender. Dit zorgt dan weer voor frustraties op de werkvloer tussen collega’s.

https://meyer.be/wp-content/uploads/2023/11/Koffiecorner-blog-image-2.png