Maand van ergonomie!

12/10/2023

Oktober is de maand van de ergonomie!
Deze maand werd in het leven geroepen door de beroepsvereniging voor Ergonomie in Vlaanderen. De doelstelling is om bedrijven en organisaties een kans te geven om over het belang van ergonomie binnen hun bedrijf en hun assortiment te communiceren.


Dit betekent natuurlijk dat bij Meyer Antwerp ook alles in het thema van onze ergonomische producten en services staat deze maand. Met dit blogartikel hopen we nogmaals verduidelijking te brengen in wat ergonomie juist inhoud en hoe groot het belang hiervan is op de werkvloer.

Wat is Ergonomie?

Ergonomie is bovenal een wetenschappelijke studie die zich focust op de mens in relatie met zijn omgeving. Simpel gezegd betekent dit de invloed die je omgeving op je heeft doorheen de dag. Meer specifiek op de werkplaats. De focus hierbij ligt grotendeels op welzijn en comfort.

Het hoofddoel dat men met ergonomie probeert te bereiken is de individuele persoon in staat stellen om optimaal te functioneren. Dit doet men doormiddel van hulpmiddelen en het beïnvloeden van de omgeving waarin men zich begeeft.

Negeren van ergonomie op de werkvloer kan ernstige gevolgen hebben voor zowel de prestaties als de gezondheid van de werknemer. Rugklachten, nekpijn, verlies van motivatie, frustraties tussen collega’s en zelfs depressie zijn allemaal mogelijke gevolgen van een gebrek aan aandacht voor ergonomie op het werk.

https://meyer.be/wp-content/uploads/2023/10/JewukRzNy5AEqWjiiPJfDc.png

Ergonomisch werken

Ergonomisch werken betekent simpelweg werken op een manier die voldoet aan de normen van ergonomie. Er zijn verschillende tools en manieren van werken die je kan hanteren om ergonomisch te werken.

Een goede start is investeren in een ergonomische bureaustoel en verstelbare bureau. Met een ergonomische bureaustoel voorkom je nek-en rugklachten. Daarbij zit je de hele dag comfortabel terwijl je werkt. Een verstelbare zit-sta bureau stelt je in staat om dynamisch te werken. Door regelmatig te wisselen tussen zittend en staand werken blijf je zo in beweging. Meyer helpt u hierbij graag verder. Contacteer ons of bekijk ons assortiment online!

Het is ook belangrijk om voor een duidelijke werkstructuur te zorgen. Dit stelt collega’s in staat om op een vlotte manier met elkaar te communiceren. Zo verminder je frustraties op de werkvloer en verbetert de werkattitude van de werknemers.

https://meyer.be/wp-content/uploads/2023/10/JewukRzNy5AEqWjiiPJf-e1703674592740.png

Soorten ergonomie

Ergonomie wordt opgedeeld in verschillende aspecten die ieders focussen op hun eigen aspect van het dagelijks leven binnen de werkomgeving.

Fysieke ergonomie → Hier wordt rekening gehouden met de fysieke toestand van het menselijk lichaam in relatie tot de handelingen die men uitvoert. Dit heeft betrekking op de werkhouding, inrichting van de werkplaats en het welzijn tijdens de werkuren.

Cognitieve ergonomie → Dit omvat alle mentale processen die men doorgaat tijdens het werken. Denk hier vooral aan de mate waarin de mentale gezondheid beïnvloed wordt door het werk. Het einddoel hier is om factoren zoals stress, prestatiedruk en frustraties zo veel mogelijk te verminderen.

Organisatorische ergonomie → De impact van de structuur binnen een organisatie en de gevolgen dat dit heeft voor de communicatie tussen collega’s. Dit komt vooral neer op sociale interacties tussen werknemers onder elkaar en met de werkgever.

Heeft u nog vragen of nood aan advies rond ergonomie? Maak dan een afspraak! We helpen u graag verder.

https://meyer.be/wp-content/uploads/2021/08/Ergo-2-1.jpg