Verlichting voor kantoor en uw gezondheid

22/09/2023

Studies hebben al meermaals bewezen hoe groot de impact van de juiste verlichting is op de productiviteit en het welzijn van de werknemer. Toch komt er vaak meer bij kijken dan het aankopen van een mooie bureaulamp om je computerscherm beter te kunnen zien.

Licht op de werkplaats beïnvloed niet enkel efficiëntie en de gezondheid. Met de juiste verlichting kan men ook de elektriciteitskosten en zelfs de kans op depressie of burnout verlagen.
In dit blogartikel proberen we meer verduidelijking te brengen in wat goede verlichting thuis of op kantoor juist inhoud en hoe men hier rond kan werken om een betere werkplaats te creëren.

Licht op de werkplaats

De juiste verlichting thuis of op de werkplaats hangt niet alleen af van artificiële verlichting. Het berust op een combinatie van  de juiste eigen verlichting en inval van natuurlijk licht doorheen de dag. Het is daarom aangewezen om uw bureau aan een raam te plaatsen of dicht bij een uitgang. Zo heeft u tijdens pauzes of wanneer u dit wenst de mogelijkheid om even buiten te stappen.

Artificieel of kunstlicht is ook van essentieel belang. Zeker tijdens de wintermaanden of als men vroege/late uren werkt. De hoeveelheid natuurlijk licht op de werkplaats beïnvloed hierdoor ook de keuze in artificiële verlichting. Zo is wit licht bijvoorbeeld het beste voor mensen die weinig daglicht zien tijdens de werkuren. Een bureaulamp aan elke bureau is hiervoor aangewezen om de volledige werkdag van ’s morgens tot ’s avonds door te komen.

https://meyer.be/wp-content/uploads/2023/09/Ergo-verlichting-1-scaled-1.png

Impact van verlichting

Zoals eerder gezegd heeft verlichting meer dan alleen impact op de werkprestaties. De verlichting waaronder gewerkt wordt heeft ook een directe invloed op zowel het fysiek als het emotionele welzijn. Het ontbreken van verlichting aan de bureau of op de werkplek kan bijvoorbeeld zorgen voor concentratie of motivatie problemen en in ernstige gevallen depressie. Tijdens lang of donkere werkdagen kan een gebrek aan natuurlijk of artificieel licht ook resulteren in hoofdpijn, misselijkheid of vermoeidheid.

Als verlichting op de werkplaats voldoet aan de ergonomische verwachtingen kan dit ook een omgekeerd effect hebben. Studies hebben aangewezen dat een goede bureaulamp productiviteit en werkefficiëntie verhoogt. Dit gecombineerd met een nodige hoeveelheid daglicht verbetert ook de werkattitude en motivatie. Meyer verbetert samen met u het welzijn van uzelf en/of uw collega’s door de juiste verlichting te kiezen voor uw werkomgeving. Contacteer ons of maak een afspraak online en we bekijken asap wanneer het beste past!

https://meyer.be/wp-content/uploads/2023/09/JewukRzNy5AEqWjiiPJfDc.png

Soorten verlichting

Bij het inrichten van de kantooromgeving bestaan er 3 soorten verlichting die ieders een andere functie hebben. Het begrijpen van het onderscheid tussen deze verschillende typen verlichting brengt meer duidelijkheid in het kiezen van de juiste lampen of lichten voor de werkomgeving.

De basisverlichting → Dit omvat alle verlichting die is aangesloten op de hoofdschakelaar in het kantoor (de lichtschakelaar die men meestal als eerste aanzet wanneer men binnen komt). Het doel van deze verlichting is ervoor zorgen dat de ruimte in zijn geheel verlicht wordt.

Functionele verlichting → Alle verlichting die gebruikt wordt om op een gezonde en welvarende manier te werk te gaan. Deze verlichting focust zich op het verlichten van de individuele werkplek. Dit betreft dus vooral bureau-en stalampen.

Accentverlichting → Deze groep omvat alle verlichting die geïnstalleerd wordt om op de stemming in te spelen. Dit wordt ook sfeerverlichting genoemd. Denk hier vooral wandlampen of spotlights.