Leren dynamisch werken

11/04/2023

“Zitten is het nieuwe roken” is de titel van het boek rond dynamisch werken, van Katja De Bruin.
Volgens sommige is dit overdreven, maar deze zin draagt meer waarheid dan meeste denken.

We spenderen gemiddeld 6 uren per dag op stoelen en/of banken. Voor mensen met een statische job loopt dit nummer al snel op tot een gemiddelde van 10 uren.
Het is door experts aangewezen om niet langer dan 4 uur per dag in dezelfde positie stil te zitten. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor de gezondheid. Dit betekent dus dat de gemiddelde persoon met een kantoorjob meer dan 6 uur te lang stilzit aan hun bureau.

Voordelen en redenen

We hebben het al meerdere keren gehad over Ergonomisch werken. In veel opzichten is Dynamisch werken gelijkaardig aan ergonomisch werken. Met een aantal belangrijke verschillen.

Waar Ergonomisch werken focust op comfortabel werken en de juiste houding, neemt dynamisch werken een iets actievere aanpak. Dynamisch werken focust zich op de energie die we opgebruiken doorheen de werkdag en op de manier waarop we werken.

Dynamisch werken verhoogt daarbij niet enkel de energie die men heeft om te werken, maar ook hun productiviteit en creativiteit.

 

https://meyer.be/wp-content/uploads/2023/04/dynamisch-werken-op-kantoor-woodstoxx.jpg

Zit-sta bureau

Een zit-sta bureau of ook in hoogte verstelbare bureau genoemd, is over het algemeen de beste optie voor dynamisch werken.

Doormiddel van het elektrisch lift systeem van de bureau kan de gebruiker de hoogte van de bureau instellen. Dit staat toe om makkelijk te wisselen tussen zittend en staand werken. Een goede balans tussen beide is cruciaal bij dynamisch werken. Hierdoor verbetert men  de bloedsomloop en houdt men het hoofd helder.

Begin vandaag nog met dynamisch werken en bekijk hier ons aanbod zit-sta bureaus

https://meyer.be/wp-content/uploads/2023/04/yf3-new2022-1.png

Dynamische bureaustoel

Ook ergonomische bureaustoelen staan toe om dynamisch te werken. Sommige modellen bezitten synchroon instelling of ook wel “synchro-motion” techniek genoemd.

Dit betekent dat bij elke beweging van de gebruiker de zitting van de stoel zich automatisch aanpast om te compenseren. De stoel kantelt dan licht in de richting waarin de gebruiker beweegt. Deze beweging voelt men in de onderrug en bekken wat zorgt voor constante beweging van deze spieren.

Dit soort bureaustoelen kan u natuurlijk ook hier terugvinden in ons aanbod!

https://meyer.be/wp-content/uploads/2022/01/004902_WH_AT_Travis_2018-1.jpg

Kantoorinrichting

Dynamisch werken naar de werkplaats brengen kan ook op veel andere manier gebeuren. Enkele simpele voorbeelden kunnen makkelijk toegepast worden op de inrichting van uw kantoor.

Ervoor zorgen dat collega’s en/of werknemers niet direct aan water kunnen is bijvoorbeeld al een goede eerste zet. Dit motiveert iedereen om van hun bureau op te staan en kort een wandeling te maken tijdens de werkuren.

Een andere tip is nu en dan de papiermand weg te halen van onder de bureau. één grote papiermand in de hoek van de kamer in de plaats van onder ieders bureau zorgt niet alleen voor meer beweging maar is ook beter voor het milieu.

https://meyer.be/wp-content/uploads/2023/04/Water-cooler.png