Ergonomie is de studie van de mens in relatie tot zijn omgeving. Dat begrip zit vervat in alles wat we doen, maar in dit geval focussen we op ergonomie tijdens het werk. Concreet betekent dit de gezondheid en veiligheid van je werknemers.
Ergonomisch werken heeft met verschillende factoren te maken. Idealiter stel je jouw werkplek samen met de volgende onderdelen:
Het ergonomieverhaal begint bij een goede bureaustoel. Zowel op kantoor als in je home office is een bureaustoel vaak het eerste dat aangekocht wordt om het werkcomfort te verbeteren. We kopen allemaal een dure matras om op te slapen. Dan is het ook logisch dat we investeren in een degelijke bureaustoel waar we even lang (of zelfs langer) op zitten.
Waarom is een goede bureaustoel noodzakelijk? Nek-, rug- en schouderklachten zijn veelvoorkomende gevolgen van een foute zithouding of een slechte bureaustoel.
Er wordt wel eens gezegd dat zitten het nieuwe roken is. Investeren in een goede bureaustoel is een begin, maar we mogen niet vergeten om op regelmatige tijdstippen te bewegen.
Een verstelbaar bureau kan hierbij helpen. We zouden elk uur een 10-tal minuten recht moeten staan voor onze spijsvertering, bloedsomloop en stofwisseling in gang te zetten. Zo gebruiken we onze energie en wordt het risico op hart- en bloedvaatproblemen en obesitas verkleind.
Je bureau staat op een goede hoogte als je je armen in een hoek van 90° kan laten rusten.
Nu we een goede basis hebben met onze ergonomische bureaustoel en zit-stabureau kunnen we denken aan bureauaccessoires die werken nog gezonder maken. Hieronder een overzicht van de verschillende toebehoren.
Ergonomie heeft ook te maken met aangepaste verlichting. De verlichting op kantoor of thuis heeft een grote invloed op je productiviteit en welzijn. Te warm of te koud licht kan hoofdpijn en hartritmestoornissen veroorzaken. Slechte verlichting kan op lange termijn zelfs leiden tot een depressie. Een combinatie van direct en indirect warm en koud licht is hiervoor een ideale oplossing.
is licht dat weerkaatst via het plafond en de muren. De zon helpt vaak om de kamer te verlichten met indirect licht.
schijnt rechtstreeks op je werkoppervlakte. Dit is ideaal om documenten te verlichten, maar kan soms te fel zijn.
werkt eerder ontspannend. Dit soort licht is ideaal naar de avond toe, maar is soms te rustgevend om mee te werken.
voornamelijk s ’ochtends en net na de middag is koud licht goed om je productiviteit te boosten.
Een combinatie van deze vier lichtsoorten is ideaal. Direct en indirect licht zorgt dat we alles duidelijk kunnen zien. Warm en koud licht zorgt voor extra productiviteit en ontspanning op het juiste moment.
Een slechte akoestiek doet je productiviteit dalen. Geluiden van buitenaf, het klikken van computermuizen of gesprekken van collega’s kunnen zorgen dat onze concentratie en productiviteit verloren gaat.
Door op de juiste plekken akoestische wanden en panelen te plaatsen, zorg je dat deze geluiden geabsorbeerd worden. Het monteren van panelen aan het plafond en muren en het gebruik van scheidingswanden tussen bureaus maakt dat je privacy en rust kan garanderen.
Luchtkwaliteit vormt ook een belangrijk onderdeel van ergonomie, zeker sinds de coronapandemie.
Open systeem: Een open systeem desinfecteert de lucht en oppervlakken met rechtstreekse straling en vernietigt zo schadelijke stoffen volledig.
Gesloten systeem: Een gesloten systeem zorgt voor permanente desinfectie door schadelijke lucht op te zuigen dat langs een uv-C buis passeert. Ook hier worden schadelijke stoffen volledig vernietigd.