Ergonomisch kantoormateriaal

Ergonomie is de studie van de mens in relatie tot zijn omgeving. Dat begrip zit vervat in alles wat we doen, maar in dit geval focussen we op ergonomie tijdens het werk. Concreet betekent dit de gezondheid en veiligheid van je werknemers.

Ergonomisch werken heeft met verschillende factoren te maken. Idealiter stel je jouw werkplek samen met de volgende onderdelen:

 • Ergonomische bureaustoel
 • Zit-stabureau
 • Ergonomische bureau-accessoires
 • Verlichting
 • Akoestiek
 • Luchtreiniging
 • Bureaustoel
 • Zit-stabureau
 • Bureauaccessoires
 • Verlichting
 • Akoestiek
 • Luchtreiniging

Ergonomische bureaustoel

Het ergonomieverhaal begint bij een goede bureaustoel. Zowel op kantoor als in je home office is een bureaustoel vaak het eerste dat aangekocht wordt om het werkcomfort te verbeteren. We kopen allemaal een dure matras om op te slapen. Dan is het ook logisch dat we investeren in een degelijke bureaustoel waar we even lang (of zelfs langer) op zitten.

Waarom is een goede bureaustoel noodzakelijk? Nek-, rug- en schouderklachten zijn veelvoorkomende gevolgen van een foute zithouding of een slechte bureaustoel.

Maak een afspraak voor advies op maat

contacteer ons

Hoe stel je een ergonomische bureaustoel correct in?

 1. Zithoogte
  plaats je voeten plat op de grond en zorg dat je heupen iets hoger zitten dan je knieën. Zo zorg je voor een goede bloedcirculatie.
 2. Zitdiepte
  kan je een 4-tal vingers tussen de rand van de zitting en je knieholte plaatsen? Dan heb je een goede zitdiepte.
 3. Rugleuning
  we raden aan om de rugleuning van je bureaustoel los te zetten om een actieve houding aan te nemen. Stel de leuning in zodat je niet automatisch naar achteren kantelt en tegelijkertijd niet te veel druk op je buikspieren moet uitoefenen.
 4. Lendensteun
  plaats een lendensteun ter hoogte van je broeksriem zodat je in je onderrug extra ondersteuning hebt.
 5. Armleggers
  Je armen moeten ongeveer een hoek van 90° vormen om voldoende druk van je schouders en nek weg te nemen. Plaats ze in het verlengde van je werkblad en plaats je toetsenbord dichtbij.

Zit/sta bureau

Er wordt wel eens gezegd dat zitten het nieuwe roken is. Investeren in een goede bureaustoel is een begin, maar we mogen niet vergeten om op regelmatige tijdstippen te bewegen.

Een verstelbaar bureau kan hierbij helpen. We zouden elk uur een 10-tal minuten recht moeten staan voor onze spijsvertering, bloedsomloop en stofwisseling in gang te zetten. Zo gebruiken we onze energie en wordt het risico op hart- en bloedvaatproblemen en obesitas verkleind.

Je bureau staat op een goede hoogte als je je armen in een hoek van 90° kan laten rusten.

Maak een afspraak voor advies op maat

contacteer ons

Ergonomische bureauaccessoires

Nu we een goede basis hebben met onze ergonomische bureaustoel en zit-stabureau kunnen we denken aan bureauaccessoires die werken nog gezonder maken. Hieronder een overzicht van de verschillende toebehoren.

 • Laptopstand: om je laptop op ooghoogte te kunnen plaatsen.
 • Extern toetsenbord: ideaal in combinatie met een laptopstand. Zo hoef je niet constant naar beneden te kijken en kan je het toetsenbord dichtbij plaatsen.
 • Muis: aan te raden in combinatie met de laptopstand en toetsenbord.
 • Scherm: om je scherm correct te plaatsen dien je de bovenkant van het scherm op ooghoogte te plaatsen. Zo neem je druk weg van je nek en schouders.
 • Monitorarm: maak je gebruik van 1 of meerdere schermen? Dan is een monitorarm ideaal om de schermen op hun plaats te houden.

Maak een afspraak voor advies op maat

contacteer ons

  

Verlichting

Ergonomie heeft ook te maken met aangepaste verlichting. De verlichting op kantoor of thuis heeft een grote invloed op je productiviteit en welzijn. Te warm of te koud licht kan hoofdpijn en hartritmestoornissen veroorzaken. Slechte verlichting kan op lange termijn zelfs leiden tot een depressie. Een combinatie van direct en indirect warm en koud licht is hiervoor een ideale oplossing.

Maak een afspraak voor advies op maat

contacteer ons

Indirect licht

is licht dat weerkaatst via het plafond en de muren. De zon helpt vaak om de kamer te verlichten met indirect licht.

Direct licht

schijnt rechtstreeks op je werkoppervlakte. Dit is ideaal om documenten te verlichten, maar kan soms te fel zijn.

Warm licht

werkt eerder ontspannend. Dit soort licht is ideaal naar de avond toe, maar is soms te rustgevend om mee te werken.

Koud licht

voornamelijk s ’ochtends en net na de middag is koud licht goed om je productiviteit te boosten.

Een combinatie van deze vier lichtsoorten is ideaal. Direct en indirect licht zorgt dat we alles duidelijk kunnen zien. Warm en koud licht zorgt voor extra productiviteit en ontspanning op het juiste moment.

Akoestiek

Een slechte akoestiek doet je productiviteit dalen. Geluiden van buitenaf, het klikken van computermuizen of gesprekken van collega’s kunnen zorgen dat onze concentratie en productiviteit verloren gaat.

Door op de juiste plekken akoestische wanden en panelen te plaatsen, zorg je dat deze geluiden geabsorbeerd worden. Het monteren van panelen aan het plafond en muren en het gebruik van scheidingswanden tussen bureaus maakt dat je privacy en rust kan garanderen.

Maak een afspraak voor advies op maat

contacteer ons

  

Luchtreiniging

Luchtkwaliteit vormt ook een belangrijk onderdeel van ergonomie, zeker sinds de coronapandemie.

Maak een afspraak voor advies op maat

contacteer ons

Er bestaan verschillende niveaus van luchtreiniging.

 1. Verluchten:
  De meest voor de hand liggende manier om je werkplek te verluchten is de ramen openzetten. Bedrijven die in grote steden of industrieterreinen gelegen zijn, kunnen op deze manier ongezonde lucht binnenkrijgen. Op lange termijn kan dat lichamelijke problemen met zich meebrengen. Een ander probleem is dat de luchtstroom verschillende schadelijke deeltjes kan vervoeren. Een besmette collega kan zo een virus overbrengen.
 2. Luchtreiniging:
  Luchtreiniging is bedoeld om fijn stof uit de lucht te halen om te voorkomen dat schadelijke deeltjes in onze longen terechtkomen. Mensen met stofallergieën, astma of andere longziekten kunnen met een goede luchtreiniging veiliger en gezonder leven. Ongezonde lucht wordt opgezogen en vervolgens gezuiverd door verschillende filters.
 3. Luchtdesinfectie:
  Uv-C licht wordt in de medische wereld gebruikt om virussen, bacteriën, gisten en schimmels volledig uit te schakelen. Deze technologie wordt nu ook in kantooromgevingen gebruikt.Om uv-C licht veilig te gebruiken, bestaan er open en gesloten systemen die op verschillende manieren kunnen worden ingezet. Deze systemen zijn eenvoudig te plaatsen en zorgen voor een complete luchtdesinfectie.

  Open systeem: Een open systeem desinfecteert de lucht en oppervlakken met rechtstreekse straling en vernietigt zo schadelijke stoffen volledig.

  Gesloten systeem: Een gesloten systeem zorgt voor permanente desinfectie door schadelijke lucht op te zuigen dat langs een uv-C buis passeert. Ook hier worden schadelijke stoffen volledig vernietigd.

Op zoek naar kantoorartikelen aan scherpe prijzen?

Ontdek onze webshop met +18.000 artikelen

Naar de webshop
Op zoek naar advies rond kantoorinrichting?

Maak vrijblijvend
een afspraak

Contacteer ons

Copyright © 2020 Meyer Antwerp

Privacy Policy & Cookie Statement